Taiteilijasta
Limppu Witick on Tampereella työskentelevä taiteilija, teologi, eläinoikeusaktivisti ja perheenäiti. Witick tunnetaan kenties parhaiten akryylimaalauksistaan, joissa hän pohtii eläinten oikeuksia kristillisestä perspektiivistä käsin. Witickin teokset ovat usein kantaaottavia.
Witick syntyi Kokkolassa vuonna 1991. Jo pienenä hän sai vanhemmiltaan lempinimen ”Limppu”. Taide, erityisesti piirtäminen, oli lapsesta saakka lähellä Witickin sydäntä. Hän kävi Kokkolan Lasten ja nuorten kuvataidekoulun ja osallistui erilaisten taidekerhojen toimintaan. Teini-ikäisenä Witick muutti Rovaniemelle ja alkoi opiskella Lyseonpuiston lukion kuvataidelinjalla, jolloin kipinä maalaamiseen syttyi. Samoihin aikoihin kiinnostus uskonnon opiskeluun sekä eläinten oikeuksien edistämiseen kasvoivat, joskaan Witick ei osannut vielä yhdistää aiheita toisiinsa. Lukion oppikirjassa oli ollut lyhyt maininta ”eläinteologiasta”, mutta suomeksi aiheesta ei löytynyt muuta tietoa.
Lukiosta valmistuttuaan Witick haki monien odotuksia vastaan opiskelemaan teologiaa taiteen sijaan. Hän aloitti opinnot Itä-Suomen yliopistossa, Joensuussa. Joensuussa Witick oli myös aktiivisesti mukana Animalian paikallisosastossa ja hänestä tuli pian sen yhteyshenkilö.
Kandidaatin tutkielman kirjoittamisen tullessa ajankohtaiseksi Witick törmäsi uudelleen eläinteologiaan. Hän alkoi tuntea vahvaa kutsumusta toimia eläinten puolesta myös kristillisestä viitekehyksestä käsin. Nämä aiheet heijastuivat luonnollisesti myös Witickin taiteeseen.
Valmistuttuaan teologian maisteriksi Witick aloitti vapaana taiteilijana. Hän piti ensimmäisen yksityistaidenäyttelynsä ”Armoa!” vuonna 2017. Se koostui 16 akryylimaalauksesta, jotka kaikki käsittelivät eläinten asemaa ja kristinuskoa. Näyttely sai myös kansainvälistä huomiota. Avajaisten pääpuhujina toimivat yhdysvaltalainen kirjailija Carol J. Adams sekä suomalainen ekoteologian uranuurtaja, tohtori ja pappi Pauliina Kainulainen.
Eläinteologiset aiheet ovat säilyneet Witickin taiteen piirissä. Lisäksi hän on kirjoittanut aiheesta artikkeleja, antanut haastatteluja, vetänyt työpajoja ja pitänyt luentotilaisuuksia. Vuonna 2023 Witickiltä ja runoilija Satu Saarikolta ilmestyi vallankumouksellinen rukouskirja ”Suojele luotujasi – huokauksia eläinten puolesta” (Kirjapaja), jonka rukoukset ja runot ovat syntyneet eläimiä varten. Vuonna 2024 Witickin pääsiäistottumuksia kritisoiva maalaus Jeesus pelastaa karitsan sai pysyvän sijoituspaikan Tampereen Lielahden kirkolta.
Witick osallistuu mielellään erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin. Esimerkiksi Eläinsuojelukeskus Tuulispään ja Eläinten turvakoti Saparomäen taidehuutokaupoissa on usein mukana Witickin teoksia.
Kuvataide on Witickille tärkein itseilmaisun muoto. Omalla taiteellaan Witick haluaa ennen kaikkea lohduttaa, voimaannuttaa ja laittaa ”pyöriä pyörimään” rohkaisemalla toimimaan epäoikeudenmukaisuuksia vastaan.